بله بران یا همان بله برون، مراسمی است که معمولا بعد از خواستگاری و زمانی که عروس خانم جواب بله را میدهد، برگزار میشود. این مراسم مفصلتر و پر سر و صداتر از خواستگاری است
بله بران اصول اولیهی خودش را دارد و آینده ی تمام مراسم های آینده و قول و قرارها در آن مشخص می شود.
برای این مراسم بهتر است اقوام درجه یک تان را دعوت کنید البته بدون بچهها. حضور بچه ها در مراسمی که قرار است در آن شیربها، مهریه و تاریخ عقد و عروسی مشخص شود خیلی مناسب نیست و ممکن است باعث بروز مشکلات زیادی شود.
عمهها، خالهها، داییها، عموها، پدر بزرگ و مادربزرگها، برادر و خواهر ها با همسرانشان جز مهمانهای اصلی هستند. لزومی ندارد در این مراسم دخترخاله و پسرخالهها را دعوت کنید.
برای بله برون خانواده ی داماد باید گل، شیرینی، پارچه چادری و انگشتری به عنوان “نشان” بخرند.
البته تعداد زیادی از خانواده ها که قصد عروس گرفتن دارند وسایلی مانند مانتو، پیراهن، روسری و کیف هم برای عروس شان به عنوان هدیه میبرند که البته جز رسوم اصلی نیست.
اگر عروس خانم با میزان مهریه، شیربهایی که با توافق طرفین مطرح میشود موافق باشد، جواب بله را میدهد و در این زمان است که میتوانید جعبهی شیرینی که آقا داماد و خانواده اش آورده اند را باز کنید و بچرخانید.
بعد مادر داماد می تواند انگشتر نشان را دست عروس خانم کند و پارچه ی چادری که برای او آورده اند را روی سرش بیندازد.
همانطور که گفتیم مهریه مهمترین چیزی است که در مراسم بله بران درباره اش صحبت میشود.
نیازی نیست بگوییم نگاهی به دعواها و پروندههای دادگاه بیندازید تا ببینید که شعار «مهریه را کی داده و کی گرفته» فقط در حد همان شعار است.
چون حتما در میان اطرافیان تان کسانی را دیده یا داستان شان را شنیدهاید که درگیر همین مهریه هستند. پس این بحث را شوخی نگیرید.
هم پسر و هم دختر باید قبل از مراسم بله بران با خانواده درباره مبلغ مهریه به توافق برسند.
در واقع اول بین خودتان بحث و جدل و مشخص کنید که چقدر میخواهید مهریه در نظر بگیرید. اینکه خانواده طرف مقابل متوجه شوند در این زمینه بین خودتان اختلاف وجود دارد،اصلا خوب نیست.
خانواده داماد باید بدانند که توانایی پرداخت چه میزان مهریه را دارند و خانواده عروس هم از خیر رقمهای عجیب و غریب بگذرند چون اگر مشکلی در زندگی مشترک پیش بیاید و کار به طلاق بکشد هر دو طرف بابت این مهریههای عجیب دردسر میکشند.
رقمی با توجه به آداب و رسوم، شئونات خانوادگی و توان مالی در نظر بگیرید و درباره آن بحث کنید.بحث درباره مهریه و چانه زدن بر سر آن چندان جالب نیست و معمولا دلخوریهایی را پیش میآورد که تا چندین سال حرف آن در هر دعوا و اختلافی بین زن و مرد پیش کشیده میشود.
پس رقم معقولی تعیین کنید. البته اگر خانوادهای که برای ازدواج انتخاب کرده باشید هم سطح خودتان باشند و با هم اختلافات زیاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نداشته باشید، معمولا میزان مهریهای که در نظر میگیرید نزدیک به هم است و اختلاف چندانی نخواهید داشت.
حسن انتخاب همسر هم کفو و متناسب با خودتان از همین جا مشخص میشود.
در مراسم بله برون معمولا خانواده ها با هم درباره ی تاریخ عقد، عروسی گپ می زنند و اگر قرار باشد برای عقد، حنابندان، پاتختی و نامزدی هم مراسم بگیرند همان شب صحبتش را می کنند و به توافق می رسند که هر کدام از مراسم ها باید توسط کدام خانواده گرفته شود.
در این مراسم خرید قسمتی از وسایل اولیهی زندگی مشترک مثل خانه مانند لوستر، تجهیزات صوتی و یک تخته فرش به عهده ی داماد گذاشته میشود. البته این ها معمولا در شهرهای مختلف متفاوت است.
در بعضی از شهرها همهی وسایل خانه را آقایان می خرند. در این مورد در شب بله بران طبق رسم و رسومی که دارید صحبت کنید.
مدتی است دفترچه های زیبایی به بازار آمده اند که اسم شان دفترچه بله بران است. زمانی که در مراسم بله بران صحبتهایتان را درباره ی عقد و عروسی انجام دادید و تقسیم وظایف کردید، بهتر است همه آنها را مکتوب داخل دفترچه ی بله بران بنویسید و از بزرگترهایی که در مراسم هستند بخواهید تا پای آن امضا کنند.
مکتوب کردن این قول ها کار اصولی و درستی است که بهتر است در شب بله بران حتما آن را انجام بدهید تا بعدا کسی فراموش نکند که در این شب چه قول و قرارهایی رد و بدل شده است.